Designeri in Vitrina YOKKO, episodul 5

Joi, 26 noiembrie, s-a desfasurat episodul cu numarul 5 al proiectului-serial dedicat creativitatii romanesti, Designeri in Vitrina YOKKO. Date fiind conditiile actuale, totul s-a transmis live pe retelele de socializare chiar din magazinul YOKKO din Unirea Shopping Center din Bucuresti.

Identificarea si dezvaluirea in Vitrinele YOKKO a talentelor autentice romanesti independente a inceput odata cu incheierea carantinei, in 15 mai 2020, iar primul episod a avut loc in 9 iulie, in fata magazinului din Bulevardul Unirii numarul 7.

Din primavara si pana acum, am descoperit peste 50 de designeri romani din toata tara, pe care nu vrem sa-i lasam sa-si piarda priceperea, inventivitatea, dragostea de frumos, si chiar modul de viata, consideram ca Romania ar avea de suferit in lipsa creativitatii intrinseci, autentice.

Si in aceasta intalnire cu numarul 5 s-a continuat acest demers de protejare si incurajare a creativitatii romanesti. Au fost invitati 12 creatori romani de incaltaminte, imbracaminte, accesorii vestimentare. Acestia sunt, ca de obicei, absolventi ai Universitatilor de Arte, artizani pasionati de design si oameni care si-au descoperit creativitatea desi alesesera alt drum.

In vitrinele YOKKO pot fi admirate, deci, si creatiile designerilor lunii noiembrie: Abraham, Maria Amelian, Kreatore by Leo Gherasim, Larisa Dragna, Mono Shoes, Straie by Vanessa Ressler, Sabinne, Nighters, Lilia, Dalb by Mihaela Dulgheru, Mariko Bag, KLU Shop si Viorica del Prado.

Evenimentul a durat 100 de minute si a constat intr-o serie de interviuri unu la unu cu designerii din Bucuresti, dar si intr-o legatura digitala cu cei aflati in alte parti ale tarii si lumii. Miracolul tehnicii a facut sa ne imbratisam virtual cu designeri romani aflati in Timisoara, Madrid, Craiova si Sfantu Gheorghe. Totul a fost o sarbatoare a creativitatii, transmisa live pe Facebook si YouTube, pentru a fi accesibila tuturor romanilor, din orice colt al lumii.

Intre invitati s-au aflat Ileana Popa, motor creator al brandului Aiko, (manager magazin YOKKO), Alin Galatescu, critic de moda, Mirela Vescan, make-up artist si Alexandra Velniciuc, actrita.

Gazda transmisiunii online, Gianina Corondan, initiatoarea proiectului de descoperire a muncii romanilor, Vizita de Lucru, a pus accentul pe necesitatea si modurile concrete de a proteja talentul si vitalitatea creativa a romanilor, dar si pe importanta deosebita a lucratorilor mici, care construiesc realmente, impreuna cu designerii, produsele cu care ne innobilam viata.

Lipsa intalnirii directe, a imbratisarii si a comunicarii fata in fata a fost suplinita intrucatva de prezenta atmosferei de toamna autentica adusa de parfumul fructelor de Voinesti, culese si oferite cu drag de Craita Merelor, pentru a prefigura o etapa viitoare incarcata de rod.

Suportul foto-video impecabil oferit de Fotosfera, cu producatorul digital Marius Tudose la carma, dar si sprijinul media al partenerului Life.ro au trecut putin sub uitare faptul ca traversam aceasta perioada de restrictii.

Am reusit sa sarbatorim creativitatea designului romanesc, respectand distantarea fizica, urmand toate regulile de siguranta. Accesul a fost restrictionat.

In masura in care va fi posibil, vom continua acest demers, vrem sa aducem atentiei romanilor pe cei mai creativi dintre ei.

Va urma.

Frumusetea va salva lumea.