Interviu cu designerul Liliana Larisa Craciun

Creator de tinute unicat - izvor de suflet romanesc

Lumea minunata in care traieste designerul Liliana Larisa Craciun este lumea artei, frumosului si a traditiei romanesti. Impletirea documentarii, liniei si stilului dobandit in scoli si munca reala au scos la iveala un pastrator autentic al neamului romanesc si un desavarsit designer vestimentar.
Liliana Larisa Craciun vine dintr-un tinut de poveste - Gura Humorului si traieste intr-un tinut real de poveste - Ciocanesti, satul unde casele sunt pictate, oamenii muncesc si arta este pasiune si stil de viata.

RF.ro:
Munca este unul dintre cele mai bune antrenamente ale mintii, corpului si vietii. De la varsta frageda ati fost alaturi de rudele Dvs. pentru a invata cum sa coaseti, teseti si oarecum valoarea produsului si eficienta lui. Cum ati ajuns sa faceti si sa lucrati in moda?

Liliana Craciun:
Am o specializare in economie, insa lumea modei ma fascineaza inca din copilarie. Totul a luat amploare cand am devenit mama. Avand trei fete, tot ce imbracau era cusut sau crosetat de mine. Mamele colegelor de scoala ale fiicelor mele ma rugau sa le confectionez si fiicelor lor rochite sau jachete asemanatoare cu cele imbracate de fetele mele.
Dupa mai multi ani, fiind in Italia m-am inscris la o scoala cu specific de moda si design, la Insitutul Calegari si respectiv Accademia del Lusso Milano cu filiala la Roma. Am lucrat in backstage cu mari designeri ai lumii. Am inceput sa creez colectii de moda si sa prezint propriile creatii la diferite prezentari din Italia. Tinutele create de mine si ale altor colegi talentati au ajuns la New York, Londra si Tokyo datorita Academiei din Roma care a fost mijlocitor si promotor al studentilor cu anumite abilitati creative.

RF.ro:
Lumea pe care o cunosteati acasa, s-a schimbat cand ati plecat in strainatate ? Deopotriva in Italia ati studiat si aprofundat tainele istoriei modei si ati lucrat in bransa adevarata alaturi de mari designeri ai lumii, amintind doar de Armani !

Liliana Craciun:
Lumea s-a schimbat in totalitate pentru mine din momentul in care am plecat din Romania, insa am luat cu mine tezaurul de suflet al artei traditionale romanesti. Datorita studiului si al incercarii de a intelege mai bine lumea si modul in care isi exprima propria personalitate prin vestimentatie si atitudine create de contextul social-politic si economic am inteles cum sa abordez propria mea viziune despre moda si arta vizuala. Folosind instrumente de studiu academice si aprofundand invataturile docentilor mei am reusit sa dezleg tainele modei si modalitatile de a crea piese unicat care au fost apreciate si expuse chiar in muzeu.

RF.ro:
Insa, totul parca se reducea la radacini, la originile romanesti, la firul de lana, la cusutul cu mana, ornamente si modele pur traditionale. Aceste lucruri se regasesc mereu in creatiile Dvs. Cand si cum ati decis ca este drumul de urmat ?! De unde puterea de a dezvalui lumii maiestria romanilor !

Liliana Craciun:
Asa cum am mentionat deja, in bagajul meu de suflet am luat cu mine si il port mereu, tezaurul incontestabil al traditiei populare romanesti. Am avut posibilitatea inca din copilarie sa inteleg cum se toarce firul si modul in care se tese povestea lui pentru a deveni mai apoi podoaba sau vesmant. Astfel, am expus piese vestimentare si accesorii unicat alaturi de obiecte de arta romane. In colaborare cu muzeul arheologic din Anzio-Roma, am realizat expozitia cu numele PE URMELE ROMANILOR IN DACIA, UN TRECUT MEREU PREZENT prin intermediul artei vestimentare. Am lucrat timp de doi ani pentru a aduna informatii si am reusit sa prezint rezultatul cercetarilor mele prin intermediul a doua reviste bilingve si a unui video documentar create si ideate de mine in colaborare cu fiicele mele si oameni extraordinari care m-au sustinut si m-au ajutat pe tot parcursul cercetarii. Imaginile reprezentative ale Romaniei au rulat pe toata durata evenimentului, astfel incat invitatii din Italia, oameni de cultura si arta, ingineri, cercetatori, profesori si scriitori au vazut parca pentru prima data patrimoniul cultural romanesc fiind profund cuprinsi de admiratie si apreciere.

RF.ro:
Primele creatii vestimentare traduse in colectia dedicata Reginei Maria, v-au adus mare bucurie. Insipirata de aura regala ati decis sa promovati traditia noastra. Ati mers mai departe si ati strabatut la pas Romania pentru a-i cunoaste originile. Ce ati descoperit ?

Liliana Craciun:
Pornind din Balcic, pot sa spun ca am descoperit in cel mai profund simtamant omenesc dragostea si bucuria de a fi aici si acum datorita faptului ca m-am nascut pe pamant binecuvantat si sunt ceea ce sunt prin gratia divina si prin spiritul originilor mele romanesti.
Incepând de la Dunare si pana in muntii Ceahlau, de la "Marea cea Mare" si pana la Craiova,unde am descoperit piese lucrate manual de o valoare inestimabila expuse la Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei gazduita de Casa Baniei, fiind la randul ei monument istoric de arhitectura medievala si cea mai veche cladire civila din Craiova. Apoi am continuat documentarea cu Sectia de Istorie-Arheologie-Craiova si Muzeul de Arta Craiova. Am mers pe urmele lui Constantin Brancusi la Hobiaa in juderul Gorj. (Emotii de nedescris ma cuprind si acum in timp ce va povestesc, ma podidesc lacrimile datorita intensitatii trairilor sufletesti). Opera cea mai sugestiva pentru mine o reprezinta d-ra Pogany si urmatoarea este Orgoliu. Continuand cu Drobeta Turnu Severin, muzeul Romanatiului din Caracal unde exista descoperiri unice in lume. Un exemplu il constituie statueta antropomorfa denumita "Fetita de la Hotarani" apartinand culturii Vadastra. Decorul sugereaza piese vestimentare ce se aseamana mult cu costumul national actual.
Si multe alte locuri sacre ale Romaniei despre care va voi povestesti intr-un alt interviu cu mare emotie, ca si astazi.

RF.ro:
Orice impunsatura cu acul intr-o tesatura, manual vorbind inseamna truda si o directie bine conturata initial, studiata si restilizata. Tinutele create de Dvs. sunt unicat, necesita timp, ochi obositi si promovare. V-ati gandit ca ati putea trece la nivelul urmator ? Poate serii mici ori prototip design pentru birouri de stil sau firme specializate, care au posibilitati de productie ?!

Liliana Craciun:
Ma trimiteti cu gandul la acele magdaleniene, inca din antichitate in epoca Paleoliticului superior primele ace cu gaura, acele instrumente de lucru care dainuie si ne imbogatesc existenta prin utilizarea lor.
Continui ceea ce am inceput si merg mai departe pe aceasta cale a creatiei si a promovarii culturii populare romanesti cu intentia de a trece la nivelul urmator.

RF.ro:
De multe ori am dorit sa va intrebam daca lucrati singura toate tinutele? Stim ca, pe langa creatia vestimentara, sunteti mama, bunica si mai sprijiniti comunitatea din zona si sunteti un puternic pion in promovarea valorii si traditiei zonale si romanesti !

Liliana Craciun:
Faptul ca sunt bunica imi bucura sufletul si stiu ca ceea ce fac eu acum, cu siguranta va fi piatra de temelie pentru generatiile viitoare.
Dupa ce aleg tema colectiei fac schitele, imi conturez proiectul dupa un concept bine structurat si apoi caut elemente.
Colaborez astfel cu artizani din comuna muzeu Ciocanesti. Am fost sustinuta in demersurile mele, ma refer aici la domnul primar Radu Ciocan, om de cultura si cu o sensibilitate aparte care sustine cu implicare directa, arta traditionala romaneasca si multumesc cu aceasta ocazie Primariei din comuna Ciocanesti, judetul Suceava.

RF.ro:
Ce ar insemna pentru Liliana Craciun, recunoasterea nationala, internationala si promovarea zonei si a traditiei romanesti ? Inclusiv zona fashion.

Liliana Craciun:
Pentru mine, ca si creator de moda recunoasterea nationala si internationala este nota care mi se acorda pentru rezultatele muncii mele. Prilej prin care duc mai departe arta si cultura traditionala romaneasca fiind un ambasador al promovarii Romaniei peste hotare reusind astfel sa transmit tinerelor generatii iubirea de neam si tara, dragostea pentru cultura populara din care avem mereu de invatat indiferent de varsta si ocupatie.

RF.ro:
Ati vizitat tara. Ce v-a impresionat cel mai mult ?

Liliana Craciun:
Teritoriul tarii noastre este situat intr-un loc cu adevarat unic fiind numit si inima planetei. Faptul ca este supranumita Gradina Maicii Domnului are atat valente stiintifice cat si spirituale. Din acest motiv imi iubesc toata tara de la apus la rasarit si de la est la vest. Este evident faptul ca locul meu unic in care ma regasesc si ma reincarc energetic este in inima Bucovina, la Ciocanesti in judetul Suceava.

RF.ro:
Lucrul cu echipele internationale si cu marii designeri de la Fendi, Valentino, Armani…. Cum vedeti experienta ? Am ajuns si noi acolo, la nivelul lor !

Liliana Craciun:
Intr-adevar lucrul cu echipele internationale te cizeleaza, te lumineaza in acest parcurs al designului vestimentar si iti da puterea sa intelegi cum decurg lucrurile in acest domeniu. Experienta aceasta face parte din bagajul cunoasterii mele. Practica facuta la astfel de nivel mi-a dat prilejul sa invat cu adevarat de la mentorii mei sa stiu cum sa aleg in mod profesional calea pe care merg acum.
Noi suntem inca la inceput de drum si avem toate sansele sa ajungem la un nivel foarte inalt datorita harului cu care sunt inzestrati tinerii nostri designeri romani.

RF.ro:
Bucurie mai mare nu exista pentru un designer decat sa i se cumpere intreaga colectie imediat dupa prezentare. Vi s-a intamplat de fiecare data. Este adevarat ca pe moment nu-ti dai seama. Ce inseamna pentru Dvs. acest lucru ? Cum se primesc apoi comenzile pentru tinutele noi !

Liliana Craciun:
Am avut ocazia sa vand toata colectia la o prezentare in Italia ceea ce m-a ajutat sa am bazele materiale pentru a crea urmatoarea colectie. Lucru deosebit de important din punct de vedere profesional. Comenzile se primesc direct prin telefon sau pe mijloacele de comunicare whatsapp sau messenger, iar masurile le iau eu de obicei, le fac o schita personalizata si apoi fac proba pe un material simplu apoi dupa proba trec la realizarea efectiva a tinutei. Fiind consultant de imagine specializat, ofer si consiliere despre diferite combinatii in functie de tem si de momentul zilei.

RF.ro:
Ce pregatiti in momentul de fata ? Stim ca sunteti un cautator de materie prima naturala si veche pe care sa o transformati sau sa o reinviati.

Liliana Craciun:
Inca din timpul studiilor am invatat cum sa caut originalul si materia prima din materiale organice cu respect pentru natura si mediul inconjurator.
Acum am trei teme diferite la care lucrez. Prima tema este Antic Romanesc la Ploiesti, a doua este Rock Stars Milano si o prezentare surpriza in Dubai.
Deviza mea este ca omul sfinteste locul. Vrednicia romanilor de pretutindeni, talentul si abnegatia lor ne vor ridica la un nivel cultural inalt fiind astfel o tara cu oameni care participa efectiv la bunul mers al Planetei Pamant.
A creste un om, a sadi un pom, a pastra traditia, a onora radacinile din care ne tragem obarsia ducand mai departe vechile meserii si arta populara lucrand asemeni stramosilor nostri in sintonie cu natura vom putea dainui peste veacuri in bucurie si cu binecuvantare pe acest Pamant Sfant.

Oriunde ne-am duce in lumea aceasta, dorul de casa si tara este mare. Orice am face tot acasa e mai bine. Oameni veseli si puternici, optimisti si gazde bune, romanii sunt de treaba.

O dovediti si Dvs. stimate designer ! Sclipirea din ochi nu v-a oprit niciodata, munca si puterea straveche va sunt alaturi, sfatul si vorba buna e mereu la indemana in cuvintele Dvs.

Va dorim putere, sanatate si cat mai multe colectii si oameni fericiti purtand creatii Liliana Larisa Craciun !

Multumim designerului Liliana Larisa Craciun pentru fotografiile care insotesc acest interviu.