Interviu cu Florin Burescu – un mic maestru al papionului modern

RomaniaFashion.ro:
De unde vine pasiunea pentru a crea si realiza papioane?

Florin Burescu:
Pasiunea pentru acest accesoriu a venit in urma cu trei ani pe cand aveam doua costume si o multime de evenimente la care eram invitat. Dorinta de a fi unic de fiecare data si situatia nu tocmai buna financiara, m-au impulsionat sa aleg papionul pentru a da unicitatea dorita tinutei pe care o purtam. Asa am reusit sa par tot timpul imbracat altfel, cand in realitate schimbam doar papionul si batista de la sacou.

RF.ro:
In demersul de design, pentru realizarea unui papion, care sunt pasii pe care-i urmati strict ?! Si cum alegeti tema unei colectii? Povestiti despre colectia proaspat lansata, dar si idei din cea la care lucrati.

FB:
Primul pas in realizare design-ului este alegerea materialelor. Fiecare material se pliaza in felul lui. Un alt pas este alegerea dimensiunii si a categoriei in care se inadreaza: elegant sau casual.
Fiecare colectie semnifica ceva pentru mine si este inspirata din viata de zi cu zi.
Ce-a mai recenta colectie, "EFECT", este inspirata din trendurile Sud-Americane 2013-2014. La baza acestei colectii au stat numeroasele evenimente petrecute in perioada aceasta si urmatoare, gen nunti, botezuri, etc. Aceste evenimente sunt unice in viata fiecarui om asa ca am conceput papioane in editii limitate ce vor face fiecare mire sa se simta unic. Am folosit materiale naturale precum matasea, inul, bumbacul si nu putea lipsi la un astfel de eveniment catifeaua regala extrafina. Am ales pentru doua modele si cate un accesoriu pretios, si anume cristale Swarovski si un material cusut cu fir de aur. Colectia vine si cu un nou concept in Romania, si anume mini-emblemele care contureaza perfect o tinuta.

RF.ro:
In special, papionul este purtat de o anumita categorie de oameni, intalnindu-se cu precadere in mediul academic, in lumea modei evident, prezent la persoanele considerate "fashion victim", dar si la evenimente la care se impune mult uzitatul "dress code". Carui segment va adresati ?!

FB:
Asa este, nu toata lumea este adepta papionului in orice moment al zilei. In prezent exista modele de papion perfecte pentru orice situatie si orice stil vestimentar, excluzandu-l pe cel sport. Eu am incercat sa cuprind toate categoriile si de aceea pot spune ca am papioane care pot fi purtate la o tinuta lejera cat si papioane pentru evenimente elegante.

RF.ro:
Creati papioane. Cum decurge intalnirea cu un client, la comanda - cum se spune? Sau lucrati doar pret-a-porter si expuneti produsele in show-room, atelier, magazine partener si mediul online?

FB:
Intalnirile cu clientii sunt cele mai placute.
Am si produse pret-a-porter, dar daca sunt persoane care vor ceva diferit realizez si la comanda. In general persoanele publice si mirii vor produse unicat, in aceste cazuri ei vin cu poze sau chiar cu costumul propriu-zis pentru a face ce-a mai buna alegere. Am nevoie de acestea pentru a putea alege materialul si culoarea care se asociaza perfect. Incerc sa tin cont si de preferintele lor, insa amprenta finala imi apartine.

RF.ro:
Am amintit de sectorul online, evident internet. Cat de mult ajuta internetul in afacerea Dvs?!

FB:
In prezent cred ca nici o afacere nu functioneaza fara internet. El este baza.
Pe mine ma ajuta enorm, timpul nu este suficient pentru nimeni, cu totii cautam cele mai usoare si rapide solutii de a achizitiona produsele dorite, de aceea pot spune ca mare parte din comenzi sunt datorita site-urilor de profil partenere.

RF.ro:
Cum produsul pe care-l realizati este considerat un accesoriu, ati avut colaborari cu vreun designer roman sau strain?! Daca da, comentati-ne colaborarile, pe scurt.

FB:
Este una din dorintele mele la care "lucrez", insa pana in prezent nu am o astfel de colaborare.

RF.ro:
Cum procurati materia prima pentru realizarea papioanelor? Exista si situatii in care realizati si imprimeul ! Daca da, lucrati cu firme din tara in vederea realizarii impreurilor? Care sunt materialele favorite confectionarea unui papion?!

FB:
Materialele sunt procurate in mare parte din strainatate. Am patru contracte cu firme care executa materiale de inalta calitate din Portugalia, Spania, India si Maroc si doua din Romania. Cuprind o arie extrem de mare de imprimeuri, iar asta ma ajuta enorm deoarece nu mai sunt nevoit sa le realizez eu, si sincer materialele la comanda sunt extrem de scumpe.
Iubesc matasea din toate punctele de vedere, se pliaza usor si se poate asorta cel mai bine.

RF.ro:
Intotdeauna crearea unui accesoriu atrage desigerul in conceperea altor astfel de accesorii vestimentare, gen: brau, esarfa, batista de buzunar, cravata, chiar palarie sau altele conexe.V-ati gandit la o astfel de dezvoltare? Ori deja ati actionat in acest sens.

FB:
Dorinta de a ma extinde este inca de la inceput. In prezent pe langa papioane realizez si brauri, batiste pentru buzunar si mini embleme.
In plan sunt multe alte lucruri pe care le vreau, insa imi doresc sa fac lucruri de calitate si asta nu se poate realiza decat in timp. Asa ca incetul cu incetul.

RF.ro:
Ce propuneti pentru toamna-iarna 2013-2014? Unde credeti ca se indreapta moda din Romania? Unde va vedeti peste 10 ani sa spunem...

FB:
Ma bucur sa vad ca si romanii sunt din ce in ce mai preocupati de fashion. Moda din Romania face mari progrese de la an la an si asta nu poate fi decat un motiv de bucurie.
Pentru sezonul urmator propun papioane din materiale specifice anotimpurilor si anume: inul dur, melanoza si bumbacul triplu.
Imi place sa imi fac planuri de viitor, insa prefer sa le tin pentru mine. In mare va pot spune ca imi doresc sa am colaboratori in toate orasele din Romania si sa ocup prima pagina intr-o importanta revista de profil.

Apreciem raspunsurile oferite de Florin Burescu, un mic maestru al paionului modern si ii dorim o cariera minunata!
Cu stil, echipa romaniafashion.ro!