Ia romaneasca traditionala – fabricat in Ponoarele, Mehedinti


Arta confectionarii iilor populare este printre putinele care au ramas inca vii in nordul judeţului Mehedinti, mai exact la Ponoarele.
Odata cu venirea anotimpului rece, odata cu primii fugi am scos si noi din lada de zestre "iile fulg de nea".

Aceasta ie se confectioneaza din panza topita de in, cusuta cu bumbac sau matase, intr-o multitudine de culori. Pentru ca o ie sa ajunga sa fie purtata, este trecuta prin mai multe etape: croiala iei in 4 bucati (fata, spate si doua maneci) in functie de marimea dorit; alegerea modelului care ulterior va fi cusut pe fiecare dintre piesele croite; se utilizeaza cel mai mult matasea - ca si fir de cusut a modelelor, iar pentru tivirea gulerului este utilizata de obicei ata de bumbac. Cusutul se realizează manual cu acul si finisarea iei brodata manual prin incheierea celor 4 bucati de panza, pe care a fost anterior cusut modelul ales initial. Realizarea iei dureaza aproximativ 2-3 saptamani, munca depusa fiind una extrem de solicitanta prin nivelul de detaliu si acuratetea cu care trebuie lucrat fiecare centimetru al modelului ales.

Rezultatul este de fiecare data o ie brodata manual unica, care poate sa-si gaseasca locul in orice colt din lume, ducand astfel un pic din imaginea traditiei romanesti peste tot. Este unica deoarece este lucrata manual, nu sunt facute in serie, iar lucratura difera de la femeie la femeie.

Cand vedem o ie brodata manual, gandul ne sare intotdeauna la un costum popular in care aceasta ie este parte integranta, la obiceiuri si traditii locale, ne duce cu gandul la sat. Si asa si este, acolo la sat s-a nascut ia, iar frumusetea acesteia este rodul a sute de ani de munca a celor care au avut şi continua sa aiba această indeletnicire. Asa ca putem spune ca o ie brodata manual este purtata atunci cand imbracam un costum popular, la anumite ocazii sau evenimente speciale care solicita un astfel de port.

Ultimii ani insa ne-au aratat ca o ie brodata manual este o piesa obligatorie in garderoba oricarei femei, fara nici o legatura directa cu portul popular.
Ia poate fi purtata oricand, fiind un obiect vestimentar in tendintele actuale; fie ca o combinam cu o fusta, cu o pereche de pantaloni sau pur si simplu cu o pereche de cizme si o curea, o ie brodata manual va atrage intotdeauna atentia atat prin unicitatea sa si prin elementele de design care o fac extrem de actuala. In plus fata de cele mentionate, ia este un obiect vestimentar foarte lejer si confortabil de purtat, iar calitatea materialului o face indispensabila in zilele toride de vara.

In concluzie, fie ca o achizitionati pentru dumneavoastra, fie ca doriti sa faceti un cadou special cuiva, iile din atelierul de la Ponoarele va vor scoate intotdeauna din anonimat, fiind un element de autenticitate si calitate, caracteristici intalnite din ce in ce mai rar la majoritatea produselor actuale.

Imi doresc sa ducem mai departe mestesugurile populare, sa-i ajutam pe tineri sa vada frumusetea si valoarea traditiilor populare si sa revina la tot ce e romanesc! Iulia Martinescu