Eleganta si traditie in moda feminina. De la Belle Epoque la interbelic

Muzeul National Cotroceni organizeaza joi, 3 martie 2016, orele 18.00, in Salonul Cerchez, vernisajul expozitiei "Eleganta si traditie in moda feminina. De la Belle Époque la interbelic".

Expozitia valorifica patrimoniul Muzeului National Cotroceni si doua colectii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu si Oana Cretu. Obiectele expuse sunt reprezentative pentru evolutiei modei feminine de la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. XX, perioada cunoscuta sub numele de "belle époque" si pana in perioada interbelica, cand femeia si moda feminina a evoluat spre o emancipare totala si ireversibila.

Prin organizarea acestei expozitii, MNC urmareste sa puna accentul pe reafirmarea valorilor traditionale romanesti. Gratie reginelor Romaniei, Elisabeta si Maria, traditiile nationale au continuat sa dainuie in acea epoca. Bogata colectie de costume populare ale Reginei Maria reflecta necesitatea sustinerii traditiei romanesti, dar si a modernismului, prin asocierea de bijuterii si paftale de inspiratie orientala.

In cadrul expozitiei figureaza accesorii de vestimentatie reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea si inceputul sec. XX, (palarii, manusi, posete, evantaie, bijuterii, ace de palarie, umbrelute de soare), sticle de parfum, servicii de toaleta, casete de bijuterii, dantele, cutii de palarii, alaturi de reviste si jurnale de moda. Atmosfera de epoca va fi intregita de fotografii si carti postale reprezentand doamne din societatea romaneasca, dar si pe principesa si regina Maria a Romaniei, simbol al elegantei si gratiei feminine.

De asemenea, vor putea fi admirate costume populare, fote si ii din perioada anilor '20 - '30, marame, veste brodate cu motive populare din diverse zone ale tarii, braie si paftale din metal argintat. O autentica imagine a societatii romanesti, care a evoluat treptat dinspre Orient spre Occident, dar care a pastrat puterea de simbol a costumului popular, ca laitmotiv al afirmarii idealului national si pe care doamnele l-au integrat in tinuta urbana.

EXPOZITIA TEMPORARA ESTE DESCHISA IN PERIOADA 3 MARTIE - 29 MAI 2016 SI POATE FI VIZITATA, FARA PROGRAMARE PREALABILA, CONFORM PROGRAMULUI MUZEULUI NATIONAL COTROCENI. COSTUL BILETULUI ESTE 5 LEI. Mai multe detalii privind conditiile de vizitare a MNC aici: www.muzeulcotroceni.ro/viziteaza/vizitare.html