O istorie secreta a lenjerie si metamorfozele siluetei in secolul XX


Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 22 februarie, de la ora 11.00 la un eveniment inedit cu istoricul Monica Neatu, unde vom descoperi O istorie secreta a lenjerie si metamorfozele siluetei in secolul XX.

Intalnirea are loc la showroom-ul Band of Creators din apropierea Ateneului Roman – pe strada Benjamin Franklin, nr 14 – in decorul elegant si colorat al colectiilor unor designeri romani tineri si talentati.

Ne vom bucura de o dimineata de sambata creativa si de o discutie relaxata despre cum au evoluat tiparele frumusetii si ale siluetei, inconjurati de creatiile vestimentare spectaculoase de la Band of Creators Designers’ Store.

Secreta, dominata de mecanisme ingenios ascunse sub faldurile si pliurile vesmintelor, lenjeria, caci despre ea este vorba, a trecut de-a lungul istoriei prin nenumarate transformari si experimente. Parte integranta a tinutelor, fie ca vorbim de rochii de seara sofisticate sau de tinute casual, lenjeria se inscrie intr-o istorie a elegantei, dar si a metamorfozelor trupului feminin.

Corsetele strabunicilor ne amuza si ne intriga, iar faimoasele siluete in forma de S, de la sfarsitul secolului XIX, par un adevarat chin pentru trupul contemporan, obisnuit cu libertatea miscarilor. Si totusi, miturile si chinurile legate de un anumit tip de silueta nu sunt straine nici zilelor noastre, demonstrand ca nu exista un corp natural, ci doar un corp cultural. De la corsetele cu balene metalice si incomodele crinoline la sutienele push-up, lenjeria tradeaza fascinatia noastra fata de modelarea siluetei.

Va invitam sa descoperim impreuna, cu ajutorul a nenumarate imagini si filme, istoria si miturile lenjeriei. Calatoria noastra va incepe in a doua jumatate a secolului XIX, cand corsetele si crinolinele definesc conceptul de silueta eleganta, ideea de haute-couture fiind strans legata de elaborarea unei lenjerii pe masura.

Elegantele secolului XX ne vor calauzi printre creatiile lui Paul Poiret, inovatiile domnisoarei Chanel si ale lui Christian Dior. Nu vom uita nici de experimentele recente legate de lenjerie, corsetul, sutienul sau crinolina devenind la designerii contemporani obiecte de vestimentatie, nu doar simple mecanisme in obtinera siluetei perfecte. La final, ne vom delecta cu imagini de la cea mai recenta expozitie dedicata lenjeriei - La Mecanique des dessous. Une histoire indiscrete de la sihouette (Paris, 5 iulie-24 noiembrie 2013, Les Arts Decoratifs).

Pentru a participa va rugam sa va inscrieti la contact@victoriei.ro – locurile sint limitate.

Lector: Monica Neatu
Data: 22 Februarie 2014; Ora: 11:00
Cost: 30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 25 ron
Loc: Band of Creators - Strada Benjamin Franklin nr. 14