Mainile si sufletul pot crea povesti


Sunt Virginia Linul. Artist popular. Sau mester popular. Sau creator de arta traditionala. Oricum am defini ocupatia sau meseria pe care o practic, toata lumea trebuie sa inteleaga acelasi lucru: eu, Virginia Linul, va spun, in fiecare zi, o poveste. O poveste a florilor si margelelor de pe camasile si panzaturile inflorate imbracate cu mandrie de fetele si femeile de pe Vaile Salautei si Somesului. O poveste a penelor de paun de pe clopurile care stau cu fala pe capul fiecarui fecior gospodar din Bistrita-Nasaud, nemaivazute si nemaiintalnite in niciuna din cele patru zari, unicat in lume! O poveste a podoabelor populare. O poveste a fiecarui lucru facut cu migala de mana, asa cum se transmite din generatie in generatie si cum va fi dus mai departe si de acum inainte. Pentru ca, eu spun povestea mea oriunde, oricui si oricand. Si o spun cu mandrie! Povestea aceasta mi-a fost spusa de mama, mamei i-a fost spusa de bunica, iar eu, acum, o spun fiicei mele si oricui vrea sa o asculte. Pentru ca e o poveste pe care eu vreau sa o tin vie!

Nu e o usor ca intr-o lume in care suntem pe graba, fugim prin viata, sa ii opresti pe oameni sa asculte o poveste despre lucrurile care ne definesc, ne dau identitate si unicitate. Din fericire insa, in ultimii ani, oamenii, dispusi pana nu demult sa inghita pe nemestecate trenduri cu care nu au nimic in comun doar pentru simplu motiv ca poarta o marca sau sunt generate de o anumita firma, au inteles ca povestea mea poate sa le ofere un detaliu vestimentar menit sa-i scoata din anonimat, ca purtand o mica podoaba sau un discret accesoriu hand made inspirat din arta traditionala pot face diferenta.

E adevarat ca, pentru a-i face pe oameni sa asculte povestea mea, a fost nevoie de munca multa si perseverenta. La inceput eram privita ca o "curiozitate", o ultima reduta in calea disparitiei unor mestesuguri, a unei arte. Pentru ca povestea mea este o lectie despre arta, dar si de istorie vie a unor locuri si oameni! Am umblat ani intregi prin lumea larga, milioane de ochi au putut vedea pe viu cum msinile mele le spun povestea msrgelelor, culorilor si sufletului... Si, incetul cu incetul, am reusit! Da, pot sa spun ca am reusit sa-i fac pe tineri sa poarte la maini sau la gat podoabe cu specific popular, am reusit sa determin femei moderne sa îmbrace iile traditionale sau sa-ai accesorizeze rochiile de seara cu brauri stilizate cusute cu margele. Si sunt extrem de mandra ca designerii romani si de talie internationala au intors fata catre noi, mesterii populari si folosesc munca mainilor si sufletelor noastre pentru creatiile lor.
Acum am convingerea ca povestea mea merge mai departe!

Virginia Linul,
artist popular